Krakkó főtere

Krakkó főtere
Krakkó főtere a Mária-templom tornyából - fotó: Michał Bzowski

2016. december 5., hétfő

A lengyelországi magyar kulturális évad eseményei Krakkóban -



Fél éve tart Lengyelországban a magyar kulturális évad, valamint mindkét országunkban - '56 kapcsán - a magyar-lengyel szolidaritás éve, amelyek keretében egész Lengyelországban rengeteg magyar vonatkozású eseményre kerül sor. A jövő őszig tartó évad a májusi varsói könyvvásárral vette kezdetét, amelynek alkalmából huszonegynéhány magyar ill. magyar témájú könyv jelent meg lengyel nyelven, és sok író-olvasó találkozóra is sor került a lengyel fővárosban.

Krakkóban az első nagyszabású esemény A magyar festészet aranykora 1836-1936 című kiállítás megnyitója volt, A Magyar Nemzeti Galéria és a KOGART gyűjteményéből csaknem száz alkotás került a Krakkói Nemzeti Múzeum főépületébe. A kiállítás január 22.-éig látható. Már most a vártnál jóval többen tekintették meg, és még a karácsonyi időszak is előttünk áll, amikor is reméljük, hogy temérdek krakkói és idelátogató ismerkedik meg Munkácsy, Csontváry, Gulácsy, a nagybányai iskola vagy a Nyolcak alkotásaival.

Október végén következett a rendkívül frekventált krakkói könyvvásár, amely a Conrad Fesztivállal közösen szintén a magyar irodalom számos fontos egyéniségét látta vendégül. Grendel Lajos, Háy János, Röhrig Géza, Tóth Krisztina, Németh Gábor is szerepelt a könyvbemutatókon, Cserna-Szabó András és Darida Benedek pedig főzéssel és ebéddel egybekötött beszélgetésen tárta fel a másnaposság egzisztenciális dimenzióját. Mivel halottak napja is közel járt és a magyar irodalom az elmúlt években nagyon sok jeles képviselőjét veszítette el, a Magas Zsinagógában (Synagoga Wysoka) a vendégek elhunyt író- és költőtársaikról emlékeztek meg.

A Nemzeti Filharmonikusok lengyelországi turnéja egyúttal főhajtás is volt a nem sokkal korábban elhunyt Kocsis Zoltán emléke előtt. A zenekar egy hét leforgása alatt hat lengyel városban szerepelt. Az állandó utazgatás mellett a zenészek dolgát újabb karmestercserék nehezítették meg, mégis fantasztikusan szerepeltek. A zenekar honlapján minderről hivatalos beszámoló is olvasható. A magam részéről még hozzátehetem, hogy az első - krakkói - és az utolsó - katowicei - hangverseny, amiket hallottam, nagyon különbözött egymástól, mégis mindkettő óriási zenei élmény volt. A krakkói Filharmoniában Kovács János egyben, szünetek nélkül vezényelte le Bartók Concertóját, a groteszk részeket nagyon megmozgatta, kiemelte, szinte buffósra vette. Vajda Gergely a Lengyel Rádió Szimfonikusainak katowicei hangversenytermében lépett fel a zenekarral, amelynek az akusztikája - most úgy éreztem - túl jó. Túl földöntúli, kozmikus, talán túl tökéletes a mi földi fülünknek, és a mű is így "jött át", Vajda Gergely rendkívül precíz vezényletével. - A Szimfonikusok új épületéről tavaly márciusban írtam egy rövid ismertetőt, de akkor nem említettem, hogy a nagyteremben minden hangszer külön-külön és egyszerre szólal meg, mintha rengeteg szólózenész játszana egymás mellett. A zenészektől hallottam, hogy ez a hatás a színpadon is érvényesül, saját magukat is nagyon jól hallják a többiek mellett.

A krakkói főtér legszebb reneszánsz palotájában, a Pałac Pod Baranami-ban működő artmoziban (Kino Pod Baranami) november elején kezdődött és még mindig tart az Ahol kirobban az igazságos harag. A magyar film és a sztálinizmus című filmciklus. A rendezvény címe idézet, Tadeusz Śliwiak Dal a vérről című költeményéből származik. Most csütörtökön a Húsz óra, egy héttel később A tanú látható. A rendezvényről a mozi honlapja itt ír.

Néhány napja Krakkóban, a 10-es (esetenként a 9-es) villamos vonalán egy "56-os" szerelvény közlekedik lyukas zászlóval és "el a kezekkel Magyarországtól!" felirattal. A villamos oldalán (talán végállomásokon alaposabban is végig)olvasható - szöveg arról a többezres néma tüntetésről számol be, amelyet a krakkói egyetemi hallgatók Forradalmi Bizottsága szervezett 1956 novemberében. A házak falain és a villamosokon is jelentek meg a hatóságok által "provokálónak" bélyegzett feliratok, innen az ötlet.

December 8.-án és 9.-én Wacław Felczak-emlékkonferencia lesz a Jagelló Egyetemen. Wacław Felczak történész professzor a lengyel-magyar kapcsolatok legendás alakja, a II. világháború alatt a föld alatti lengyel állam futára, a kommunizmus idején az ellenzék egyik kulcsfigurája volt. Idén lett volna száz éves, és ez a kerek évforduló egybeesik a Visegrádi Együttműködés megalakulásának 25. évfordulójával is, ezért a konferencia előadói a magyar-lengyel kapcsolatok mellett a közép-európai történelem kérdéseiről is beszámolnak majd.

December 12.-én nyílik a Galícia Zsidó Múzeum magyar vonatkozású tárlata, a Júda magyar oroszlánjai. Az I. világháború zsidó származású magyar katonáiról szól majd, akik egyébként komoly kultúrsokkot éltek át, amikor szembetalálták magukat a galíciai haszidokkal.

Az évaddal kapcsolatos tolmácsolási feladatok nagyon lefoglaltak, ezért pótlom csak most a mulasztásomat. Ha új eseményekről szerzek tudomást, igyekszem itt is beszámolni majd róluk. Az eseményekről lengyelül a http://magyarevad.hu/pl/ honlap tájékoztat. Az évad főszervezője a Varsói Magyar Kulturális Intézet, a dél-lengyelországi események társszervezői Magyarország krakkói Főkonzulátusa és a helyi kulturális intézmények.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése