Krakkó főtere

Krakkó főtere
Krakkó főtere a Mária-templom tornyából - fotó: Michał Bzowski

2015. február 11., szerda

El Greco: Szent Ferenc elragadtatása - egy megdöbbentő műkincssztori főszereplője Krakkóban

Fotó: Wikimedia Commons
51 évvel ezelőtt a Lengyel Tudományos Akadémia (PAN) két kutatója leltározta egy mazóviai városka plébániájának műtárgyait. Egy alkalommal a plébános szobájának ajtaja nyitva maradt. A két tudós hölgy figyelmét felkeltette a falon lógó nagyméretű, sötét, sérült olajkép. Korábban az elégetésre váró limlomok között hevert a harangtoronyban, de a plébános úgy gondolta, hogy Szent Ferencet azért mégsem lenne ildomos elégetni - és magához vette a képet.

A két művészettörténész két év kutatómunka után megbizonyosodott afelől, hogy El Greco művéről van szó. A szakmabeliek azonban nem értettek velük együtt. Csak tíz évvel a felfedezés után, a kép restaurálása során került elő a hamisított "A. van Diick", majd alóla a valódi "Dominikos Theotoko" szignó

A mű a siedlcei püspökségre, majd az ottani Egyházmegyei Múzeum gyűjteményébe került, de a nagyközönség nem láthatta (az Egyház képviselői a biztonságra hivatkoztak, de attól is tartottak, hogy a műkincs állami tulajdonba kerülhet). Végül felfedezése után ötven évvel, a 2014-es El Greco év alkalmával került kiállításra a varsói királyi várban - mától pedig a Krakkói Nemzeti Múzeum Europeum központjában látható. A kiállításról egyelőre nem tudok beszámolni, mivel pár napra Varsóba utazom (új bejegyzést ezért ezen a héten már nem fogok írni), de mindenkit csak bátorítani tudok, hogy használja ki ezt a talán soha vissza nem térő alkalmat.

Ekstaza świętego Franciszka, Ośrodek Kultury Europejskiej "Europeum", pl. Sikorskiego 6, 2015. február 11 - március 22.

1 megjegyzés: