Krakkó főtere

Krakkó főtere
Krakkó főtere a Mária-templom tornyából - fotó: Michał Bzowski

2015. október 19., hétfő

Conrad Festival

Forrás: Polskie Radio

A borongós krakkói éjszakában a Városháza tornya ezen a héten világítótoronnyá válik, és szabályos fényjelzéssel hirdeti, hogy a város idén is otthont ad a Conrad Festivalnak.

Józef Konrad Korzeniowski (1857-1924) tíz éves korától lakott Krakkóban. Tizenhét évesen innen indult Marseilles-be, ahol tengerésznek állt és megkezdte két évtizedes utazását. Világhírű regényeit - A sötétség mélyén, Lord Jim, Nostromo stb. - Joseph Conrad néven, angolul írta meg. A lengyel és európai hajós és író méltó védnöke az őszi krakkói irodalmi fesztiválnak, amely ma veszi kezdetét és egészen vasárnapig tart. Idei alcíme Árral szemben (Pod prąd), aminek a szervezők több értelmet is tulajdonítanak. Egyrészt már az is árral szemben úszásnak számít, ha valaki a mai világban irodalommal foglalkozik; másrészt az idei találkozók olyan ellentmondásos kérdéseket is boncolgatnak, mint az irodalom és az erőszak, vagy az irodalom és a nemzet viszonya. Hét nap alatt közel száz meghívott vendég érkezik Krakkóba, és majd százötven különböző eseményen vehetünk részt olyan reprezentatív helyszíneken, mint a Főtér sarkán álló reneszánsz palota, a Pałac pod Baranami, a Mindenszentek terén (pl. Wszystkich Świętych) emelt modern Wyspiański Pavilon vagy a tavaly óta működő Nemzetközi Kongresszusi Központ (ICE). A legtöbben bizonyosan az idei Nobel-díjas, Szvetlana Alekszijevics találkozójára igyekeznek majd, de lesz szó svéd, litván, német, angol és persze lengyel irodalomról, Joyce, Kafka, Thomas Bernhardt vagy Hannah Arendt örökségéről is. Eljön Olga Tokarczuk, a legfontosabb lengyelországi irodalmi díj, a Nike idei győztese is - szurkolunk is neki, hogy ne érje baj a díjátadó gálán tett kijelentései miatt. Magyarországot Spiró György fogja képviselni pénteken, akit korábban hiába kerestünk a Conrad Festivalhoz szervesen kapcsolódó krakkói könyvvásárról szóló bejegyzésünkben. Az író-olvasó találkozók és vitaestek mellett színházi műhelyre, kiállítás-megnyitókra és filmvetítésekre is sor kerül, a legjobb elsőkönyves írót pedig a szervezők Conrad díjjal jutalmazzák.

A részletes program angolul is elérhető a fesztivál honlapján.

Conrad Festival, 2015. október 19-25.

2 megjegyzés:

  1. Csupa izgalmas esemény, nagyszerű író! Egyébként mostanában olvasom sorra Márai Sándor naplóinak teljes kiadását, úgy az 50-es években nagyon elismerően szólt Joseph Conrad életművéről. (Márait mint emigránst izgatta a Conrad-i emigráns lét és a nem-anyanyelven való írás.)

    VálaszTörlés