Krakkó főtere

Krakkó főtere
Krakkó főtere a Mária-templom tornyából - fotó: Michał Bzowski

2015. október 2., péntek

Krakkó könyvünnepe (X.22-25.)

Forrás: Targi w Krakowie S. A.
Három hét múlva, október 22.-én nyílik a 19. Nemzetközi Krakkói Könyvvásár. A tavalyi, amelynek Magyarország volt a díszvendége, hatalmas érdeklődést keltett. Rekordlétszámú közönség látogatta meg - már a pénztáraknál ilyen látvány fogadta az érkezőket.

Forrás: Gazeta Wyborcza
Belül is nehéz volt a haladás, főleg az ismertebb kiadók standjainak közelében, pedig a Krakkói Vásár vadonatúj épülete igazán tágas és korszerű létesítmény. Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy a kiállítóépület a Galicyjska (Galíciai) utca mentén helyezkedik el, rendezvénytermeit pedig a Monarchia városairól nevezték el, így van Bécs, Lemberg és Budapest terem is.

Az idei könyvvásár díszvendége Litvánia lesz. Értesülésem szerint Magyarországot Spiró György fogja képviselni, akinek Fogság c. regénye idén jelent meg lengyelül Elżbieta Cygielska fordításában, ám a Lengyelországhoz sok szállal kötődő író nevét egyelőre nem láttam a könyvvásár vendégei közt. A vásár honlapján ugyanis már most megtalálhatjuk - sajnos csak lengyelül - a standok és termek részletes programját, valamint a vendégek névsorát.

Azoknak, akiknek kedve és lehetősége is van ellátogatni a krakkói könyvvásárra, a következőket tudom ajánlani:
- ha nem kötött programot választanak, csütörtökön napközben menjenek, relatíve akkor a legkisebb a tömeg,
- vigyenek magukkal egy vékony könyvet vagy újságot a pénztár előtti várakozáshoz,
- vigyenek készpénzt és ételt-italt, hogy elkerüljék az egyetlen bankautomata és büfé ill. néhány kávézó stand előtti sorban állást,
- vegyenek kényelmes és taposásálló cipőt,
- kisgyereket lehetőleg ne vigyünk, mert agyára fog menni a tömeg, nekünk meg a tömeg és a gyerek,
- tavaly a megnyitóra autóval érkeztem, később villamossal jártam ki a helyszínre, de az épület elég nagy távolságra van a megállótól. Ezért talán érdemes kipróbálni a vásárbuszt, amely óránként indul a Galeria Krakowska elől, pontos menetrendje itt található, egy jegy ára 4 zł. Hétvégén ugyanis a parkoló megtelik, autóval érkezve hosszas várakozásra számíthatunk.

19. Międzynarodowe Targi Książki w Krakowie, 2015.okt.22-25, Expo Kraków, ul. Galicyjska 9.
Belépő: felnőtt 8, diák 6 zł, nyugdíjasoknak és 7 éven aluliaknak ingyenes.

1 megjegyzés: