Krakkó főtere

Krakkó főtere
Krakkó főtere a Mária-templom tornyából - fotó: Michał Bzowski

2015. február 9., hétfő

Megvan a Misteria Paschalia fesztivál programja


Krakkó a régizene egyik fontos színhelye Lengyelországban. Az évtizedek óta működő Capella Cracoviensis az utóbbi években Közép-Európa egyik legjobb régizenei együttesévé vált, bár egyik-másik merész projektje igencsak megosztja a zenerajongókat. A Capella az Opera Rara ciklusban is közreműködik, amely azonban elsősorban külföldi előadókkal csábítja a barokk operákra a nagyközönséget. A legpatinásabb és legnagyszabásúbb krakkói régizenei esemény azonban a Misteria Paschalia fesztivál, amely minden évben nagyhét hétfőtől húsvét hétfőig (idén húsvét vasárnapig) tart.

A Misteria állandó résztvevője Jordi Savall, de gyakori vendég az Europa Galante és az Accademia Bizantina is, és megfordult rajta többek között a Le Poème Harmonique, a l'Arpeggiata, Marc Minkowski és Philippe Jaroussky is. A koncertek között néhány évvel ezelőtt világi témájúak is akadtak, az utóbbi időben azonban a szervezők nagyon ügyelnek arra, hogy kizárólag a Nagyhét lelkiségéhez kapcsolható egyházi zene kerüljön a programba. Fontos a helyszínek megválasztása is: Jordi Savall és együttesei mindig a monumentális, gótikus Szent Katalin-templomban lépnek fel (én személy szerint nem kedvelem a hatalmas templomhajó akusztikáját, túlságosan elvész benne a hang, de tagadhatatlanul nagy a hangulata), egy hangverseny pedig minden évben a wieliczkai sóbánya Szent Kinga-kápolnájában kerül megrendezésre. A koncertek jelentős részét élőben közvetíti a Lengyel Rádió interneten is hallgatható 2-es műsora.

A koncertsorozat idén oratóriumokra és passiókra alapoz. Kedden az Huelgas Ensemble-t, nagycsütörtökön az Akademie für Alte Musik Berlin-t hallhatjuk René Jacobs vezényletével. A katalán mester régi hazai termékét, a Llibre Vermell de Montserrat-ot hozza (Ad mortem festinamus! "Sietünk a halálba!" - éneklik majd vidáman a középkori táncnótára). Wieliczkában stílusosan Charpentier és Couperin Leçons de ténèbres ciklusa hangzik fel a Les Talents Lyriques előadásában, bár a bánya mélységei korántsem olyan sötétek már, mint akár száz évvel ezelőtt.

Jegyek interneten ill. az InfoKraków pontokon kaphatók. Idén olcsóbbak, kedvezményes jegyet már 40 zł-ért vásárolhatunk.

Misteria Paschalia, 2015. március 30. - április 5., http://www.misteriapaschalia.com.

1 megjegyzés: