Krakkó főtere

Krakkó főtere
Krakkó főtere a Mária-templom tornyából - fotó: Michał Bzowski

2015. március 13., péntek

Városi Műszaki Múzeum - program 2-99 éveseknek

Fotó: krakow.pl


Mit csináljon az ember Krakkóban egy esős télutói hétvégén, ha már tele van a hócipője a magas kultúrával? A legjobb persze faképnél hagyni a szmogos várost, és síelni menni a Tátrába. Jobb híján azonban beltéri programokat is választhatunk, például elmehetünk a Kazimierz városrészben található egykori kocsiszínbe, ahol ma a Városi Műszaki Múzeumot találjuk. Az intézmény több különálló épületből áll, mindegyikben egy-egy gyűjtemény kapott helyet. A legimpozánsabb az utca felőli oldalon álló nagy kocsiszínben található villamosgyűjtemény, valamint a lengyel járműgyártás több mint száz éves történetét bemutató kiállítás. A személyautók, motorkerékpárok, autóbuszok és tehergépjárművek között akadnak különlegességek, mint az 1957-es Smyk ("Huncut", "Rosszcsont") miniautó, vagy a Star teherautóból épített papamobil.

A kerék körül című  harmadik állandó kiállítás a Csodák palotája itteni, ám jóval kisebb megfelelője, vagyis a fizikai jelenségeket mutatja be gyerekeknek szóló, izgalmas kísérletekkel. A negyedik a krakkói nyomtatás történetét mutatja be, amely, mint tudjuk, a magyar kultúra számára különös jelentőséggel bírt: itt jelent meg többek között az első magyar nyomtatott szöveg és az első teljes magyar nyelvű könyv is (Sylvester János, ill. Komjáti Benedek munkái).

A múzeum gyengéje, hogy aki először érkezik ide, nem tudja, merre induljon, mit hol talál, és a pénztárosok sem tájékoztatják kielégítően a látogatókat. Vagy csak nekem nem volt szerencsém?

Nagy pluszt jelent viszont, hogy nyáron az óváros környékéről nosztalgiavillamossal juthatunk el a múzeumba, amelyről közvetlenül a bejárat előtt szállhatunk le (az intézmény egyébként az ul. Krakowskán és az ul. Starowiślnán haladó két "rendes" villamosvonal között fekszik). A nosztalgiajáratnak külön honlapja van, ahol angol nyelven is olvashatunk róla. Szép időben pedig kiegészítő belépőjeggyel a Repülőparkban (Park Lotników) berendezett Kísérletek kertjét is meglátogathatjuk, ami A kerék körül című kiállítás folytatása, a fizikai kísérleteket viszont a szabad ég alatt végezhetők.

A látogatás fáradalmait kipihenhetjük a múzeummal szemben, szintén egykori villamosgarázsban berendezett, hatalmas Stara Zajezdnia (Régi kocsiszín) kávézóban, amelyet különösen a XIX. századi ipari létesítmények rajongói fognak szeretni.

Muzeum Inżynierii Miejskiej, ul. św. Wawrzyńca 15. Nyitva tartás és belépődíjak angolul itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése