Krakkó főtere

Krakkó főtere
Krakkó főtere a Mária-templom tornyából - fotó: Michał Bzowski

2015. március 26., csütörtök

Virágvasárnap - ki viszi el a pálmát?

Fotó: Krakkó blog
Hivatalosan csak szombaton nyílik meg a húsvéti vásár a krakkói főtéren, bár egyik-másik bódé már tegnap kínálta portékáját. Péntektől regionális gasztronómiai fesztivál veszi kezdetét, szombaton pedig néptáncegyüttesek lépnek fel: 11.45-kor és 12.20-kor a felnőttekből álló, színvonalas Krakowiacy együttes, 13 órakor pedig a szintén nagy hagyományokkal rendelkező Dzieci Krakowa gyermek és ifjúsági formáció szereplését láthatjuk.

A vasárnapi program középpontjában a "pálmák" állnak. Mint tudjuk, Jézus a halála előtti vasárnapon szamárháton vonult be Jeruzsálembe, a nép pedig ruhákat és ágakat - János evangéliumában pálmaágakat - terített a lába elé. Magyarországon a katolikusok barkaágakat visznek a templomba, a lengyelek azonban színes száraz virágokból készítenek ún. "pálmát", ezt szenteli meg a pap a virágvasárnapi misén. A főtéren 11.45-kor, a csöpp Szent Adalbert templom előtt van pálmaszentelés. A néphit szerint a megszentelt pálmát nem szabad kidobni, a legjobb egy évig otthon őrizni, majd elégetni.

A pálmaszentelés után pálmaszépségversenyre kerül sor. Hasonló rendezvényt tartanak a kis-lengyelországi Lipnica Murowana falucskában, ahol Lengyelország legnagyobb pálmáit készítik. A település másik nevezetessége a XV. századi Szent Lénárd fatemplom, amely felkerült az UNESCO Világörökség Listájára.

Forrás: Wikimedia Commons
A falu Bochniától 16 km-re, Nowy Wiśnicztől 8 km-re fekszik. A virágvasárnap elég zimankósnak ígérkezik, de egy szép tavaszi napon autóval bejárhatjuk a környéket: Lipnica után a nowy wiśnicz-i reneszánsz kastélyt, majd az évről évre érdekesebben berendezett - és a wieliczkainál kevésbé forgalmas és túlterhelt - bochniai sóbányát tekinthetjük meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése