Krakkó főtere

Krakkó főtere
Krakkó főtere a Mária-templom tornyából - fotó: Michał Bzowski

2015. július 25., szombat

Zene a csúcsokon - Zakopane, 2015 augusztus-szeptember


Néha azt hallom, hogy túl közeli eseményekről írok. Sok esemény pontos programját csak nem sokkal a kezdetük előtt hirdetik ki pontosan és ekkor tudom ismertetni őket, a kiállításokról meg jobban szeretek úgy beszámolni, hogy már láttam őket. A Muzyka na Szczytach (Zene a csúcsokon) fesztivál programja azonban már jó ideje elkészült, úgyhogy szeptemberre már foglalhatjuk is a szállást Zakopanéba; ha pedig most készülünk Krakkóba, akkor augusztus 1.-jére érdemes időzítenünk a tátrai kiruccanásunkat.

A háború előtt Zakopane izgalmas kulturális központ és a lengyel művészvilág kedvenc tartózkodási helye volt, ahol a népi hagyomány a legújabb művészeti áramlatokkal ötvöződött (ld. korábbi bejegyzésünket). A 2009 óta megrendezett Muzyka na Szczytach fesztivál célja, hogy a tátrai üdülővárost ismét ezzel a szerepkörrel ruházza fel. Koncertjein ezért elsősorban lengyel zeneszerzők műveit hallhatjuk, bár a szervezők mindig visznek bele egy kis nemzetközi színt: 2011-ben például a King's Singerst hívták meg a Tátraaljára. Idén a nyitókoncerten Shirley Brill klarinétművész játssza Mozart és Rossini zenéjét Łukasz Długosz lengyel fuvolaművész társaságában, de hallhatjuk Mahler Dal a Földről-jét is Schönberg kamarafeldolgozásában. Más világszerte ismert művek lengyel zeneszerzők alkotásaival együtt hangzanak fel: Richard Strauss dalait a századforduló Tátra-rajongó zeneszerzője, Mieczysław Karłowicz műveivel együtt énekli a híres lengyel alt, Jadwiga Rappé, Schönberg, Webern és Reich zenéje közé az ismert kortárs komponista, Paweł Mykietyn alkotása fonódik, Brahms pedig Paweł Szymański, Andrzej Czajkowski és Andrzej Panufnik darabjait alapozza meg. Külön érdekesség lesz a Kwadrofonik együttes performansszal kísért fellépése a Witkacy Színházban. A két zongoristából és két ütősből álló lengyel kvartett repertoárja Bartóktól (Szonáta két zongorára és ütőhangszerekre) és Stravinskytól a folk irányába elmozduló modern alkotásokig terjed; az alábbi videón is lengyel néptáncot értelmeznek újra.


Miért érdemes még ellátogatnunk a fesztiválra? Többek között azért, mert a koncertek napján déli 12 órakor művésztalálkozó és beszélgetés lesz az idősebb Witkiewicz tervezte Willa pod Jedlami-ban, amely egyébként nem látogatható (Witkiewicz zakopanei stílusáról ld. fent belinkelt bejegyzésünket).

Forrás: Muzyka na Szczytach
És hogy miért érdemes még szeptemberben Zakopanéba menni? Azért, mert kevesebb a turista, mint nyáron, az idő viszont még gyakran kellemes (igaz, a hegyekben ebben soha nem lehetünk teljesen biztosak).

A fesztivál első, "bemelegítő" eseménye most, augusztus 1.-jén lesz: a zakopanei Hotel Belvedere-ben korabeli divatbemutatóval egybekötött reneszánsz zenei estben lehet részünk. A Floripari - a krakkói Wawel palota állandó régizenei együttese - a Zsigmond Ágost-korabeli zenei sokszínűséget érzékelteti majd, amit a Nomina Rosae Színház előadása kísér (19 óra; a 20 zł-s jegyek a koncert előtt válthatók meg).

Muzyka na Szczytach. Zakopane, 2015. szeptember 12-19. Részletes angol nyelvű program: http://www.muzykanaszczytach.com/en/programme/

1 megjegyzés:

  1. "Rózsa Neve" Színház? :-) Szívesen hallgatnék-néznék a műsorból...

    VálaszTörlés