Krakkó főtere

Krakkó főtere
Krakkó főtere a Mária-templom tornyából - fotó: Michał Bzowski

2015. augusztus 6., csütörtök

Krakkói hűsítő tippek


Fotó: Krakkó blog

Ha végre egyszer meleg van Krakkóban, azt az ember igazán megérzi. Lehet, hogy néhány fokkal kevesebbet mutat a hőmérő, mint Magyarországon, a levegő azonban gyakran párás, nehéz, vihar előtt pedig igen kellemetlenül érezhetik magukat az időjárásra érzékenyek. Íme, néhány tipp, hogyan tehetünk kellemesebbé kánikula esetén egy hosszabb krakkói tartózkodást.

USZODÁK. A lengyel fürdő- és uszodakultúra sajnos messze elmarad a magyarországiétól. A krakkói aquapark (Park Wodny) Miskolctapolca, Egerszalók vagy akár az Aquaworld után számomra nem jelentett nagy élményt, ráadásul nyáron nagyon tele is van. Az uszodák közül viszont kiemelkedik a Bányászati és Kohászati Főiskola (AGH) hét éve működő saját létesítménye. Jelenleg kisebb felújítás alatt áll, aug. 10.-től azonban ismét használható lesz a sport- a tan- és az élménymedence, a jacuzzi, a szauna, valamint az óriáscsúszda. Gyerekekkel is melegen ajánlom ezt a felfrissülési pontot, főleg, hogy az emeleten méretes játszóház működik. További információ az angol nyelvű honlapon található.

TERMÉSZETES VIZEK. Krakkó központjától mintegy 15 km-re, a repülőtértől nem messze egy kisebb és egy nagyobb mesterséges tavat találhatunk egymás mellett. A fürdőhely hivatalosan a Budzyń nevű településen fekszik, ám minden krakkói csak Kryspinówként ismeri. A strand autóval vagy a 352-es busszal közelíthető meg, és belépővel látogatható. Érdemes reggel érkezni, amikor még nem nagy a tömeg. A fenyőfák hangulatossá varázsolják a tó környékét.

Forrás: wycieczkazdzieckiem.pl
A krakkóiak körében igen népszerű a város területén található Bagry-tó is. Nem voltam még ott, de tudom, hogy a fürdőzés mellett kajak is bérelhető a tavon. A strand a 20-as villamos végállomásától, az ul. Kozia felől közelíthető meg.

Zakrzówek városrész elöntött kőbányája földközi-tengeri tájakat idéz: a hófehér sziklák mélyén türkizkék, tiszta vizű tó ragyog. Fürdőzésre sajnos nem alkalmas, mivel rendkívül gyorsan mélyül, ráadásul a víz alatt elöntött fák, kötelek és egyéb akadályok találhatók. Búvárfelszereléssel és neoprén búvárruhával azonban 30 zł ellenében szabad belépést nyerhetünk Lengyelország állítólag legérdekesebb búvárhelyére (részletek lengyel nyelven itt). A bányató tulajdonosa - egy búváriskola - különböző tárgyakat és járműveket, köztük tűzoltófurgont, autóbuszt és repülőgépet süllyesztett a vízbe, amikről itt található képgaléria, a repülőről készült fotók pedig itt tekinthetők meg. Aki még ennél is többre vágyik, egy extrém zarándoklat keretében II. János Pál pápa talán egyetlen víz alatti emléktábláját nézheti meg egy merülés során. Karol Wojtyła a II. világháború alatt ugyanis az akkor még működő kőbányában dolgozott.
Forrás: extreme-dive.pl

Forrás: wp.pl

HŰSÖLÉS AZ ÓVÁROSBAN. A város központjában marad a dolce vita: fagyi és szökőkútban fürdés. Aki meleg nyári napon csak egyszer is átvágott a plac Szczepańskin, tudja, hogy a gondos lengyel szülők itt hirtelen megfeledkeznek a higiénia kérdéséről, így a tér igazi városi gyerekstranddá válik (lásd nyitó képünket). A kisebbek és nagyobbak mezítláb, ruhában vagy kisgatyára vetkőzve szaladgálnak az utcakőből ki-kitörő vízsugarak között, a bátrabbak pedig a szökőkút medencéjébe is bemerészkednek (ezt a szabályzat elvileg tiltja). A szülők persze vadul fotóznak, videóznak a kézreálló kütyükkel, a gondosabbja még törülközőt is hoz. A gyönyörű, szecessziós tér, a Planty parksáv és a főtér közelsége felejthetetlenné teszi a hűsölésnek ezt a szokatlan formáját.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése