Krakkó főtere

Krakkó főtere
Krakkó főtere a Mária-templom tornyából - fotó: Michał Bzowski

2015. augusztus 25., kedd

Sacrum Profanum vs. Wratislavia Cantans


Szegény Krakkó blog nem tudja utolérni magát, pedig igazán sok zenei esemény zajlik mostanában. Tart a Muzyka w Starym Krakowie (Zene a Régi Krakkóban) fesztivál, amelynek keretében holnap Grigorij Szokolov zongoraestjére kerül sor, 31.-én pedig Krzysztof Penderecki vezényli legújabb művének ősbemutatóját. A Capella Cracoviensis holnaptól ismét összefog Cezary Tomaszewski rendezővel, hogy Monteverdi, Händel, Gluck, Mozart és Mendelssohn után most Brahms Szerelmi dalkeringőit és Német requiemjét vigye színre, ráadásul Tadeusz Kantor 100. születésnapja alkalmából. A zenekar facebook-oldalán közölt kép mutatja, hogy ismét meglehetősen hagyomány- és formabontó előadásról lesz szó.


Ha ez még kevés volna, két hét múlva kezdődik a neves Sacrum Profanum fesztivál, amely évek óta ötvözi a különböző műfajú kísérleti zenei irányzatokat. Sokat elárul, hogy a Kraftwerk vagy Aphex Twin ugyanúgy szerepelt a rendezvényen, mint Steve Reich vagy a Kronos Quartet. Érdekesnek tűnik a fesztivál záróakkordjaként színre kerülő előadás. Paweł Mykietyn zeneszerző a népszerű színész, Andrzej Chyra librettójából írt operát Thomas Mann Varázshegyéből, a díszlettervező Mirosław Bałka képzőművész, vagyis három nagy lengyel név Gesamtkunstwerkjét láthatjuk majd. A fesztivál korábban Jónsit látta vendégül, most két másik izlandi zenészt hívott meg. Ólafur Arnalds Chopint kíséri majd elektronikus eszközökkel, Jóhann Jóhansson Dron Mass-ét pedig amerikai művészek adják elő (American Contemporary Music Ensemble, Theatre of Voices). A rendezvény honlapján angolul részletesebb információkat is olvashatunk, jegyet vásárolhatunk, sőt, a rendezvény alkalmazását is letölthetjük a telefonunkra.

A Sacrum Profanumnál egy héttel korábban kezdődik, majd vele együtt ér véget Wrocławban a 60. jubileumi Wratislavia Cantans fesztivál. A címben szereplő "versus" természetesen zsurnalista műfogás csupán; szó sincs vetélkedésről. Van olyan művész, aki mindkét rendezvényen fellép (Agata Zubel szoprán), de a két repertoár eleve kiegészíti egymást, és a végig autópályán közlekedő belföldi buszjárat, valamint a Eurolines heti két Budapest - Krakkó - Wrocław járata jóvoltából akár mindkét esemény koncertjein részt vehetünk. A wrocławi program idén is sokszínű. A mézesmadzag-nevek az Il Giardino Armonico, Zubin Mehta, Trevor Pinnock, Paul Goodwin. A rafináltan megszerkesztett repertoárban szerepelnek Boroszlóban őrzött XVII. századi kéziratos velencei művek, amiket a Krakkó blog örök szerelme, Hana Blažíková énekel teorba- és hárfakísérettel. Egy másik karizmatikus énekesnő, Anna Prohaska két antik hősnő, Dido és Kleopátra barokk operaalakjait ölti magára az Il Giardino Armonico kíséretében, amely egy másik koncerten Mozart c-moll miséjét adja elő. Az Ensemble Organum bizánci és korzikai egyházi reportoárral szerepel, amit most vasárnap is megcsillogtatott a Krakkó melletti tynieci apátságban. A Moszkvai Patriarchátus kórusa XVI-XX. századi orosz műveket énekel. De lesz még postpunk energiával játszott régizene (B'rock), olasz virtuóz hegedűművek (Imaginarium Ensemble), Händel (Goodwin), Mahler (Mehta), Stravinsky (a Lengyel Rádió Szimfonikusai) stb. Ez a fesztivál is remek ürügy lehet arra, hogy meglátogassuk ezt a csodálatos várost, amely jövőre Európa kulturális fővárosa lesz, és ahol a temérdek látnivaló mellett magyar emlékeket is találni - erről egy másik alkalommal még mindenképpen írok majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése