Krakkó főtere

Krakkó főtere
Krakkó főtere a Mária-templom tornyából - fotó: Michał Bzowski

2015. április 25., szombat

Jégkorong-meccs az egykori repülőtérnél

Forrás: nbi.com.pl (lengyel építészmérnöki portál)
Ma este nyolckor kezdődik a divízió 1/A jégkorong világbajnokság magyar-lengyel meccse a Kraków Arena stadionban. A nyertes bejut az őszi csehországi döntőbe, úgyhogy nagy a tét. A városba érkezett több ezer magyar szurkoló azonban igazi bajtársnak tekinti a lengyel felet; reméljük, a mérkőzés a barátság jegyében zajlik majd.

A Kraków Arena egy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a városközpont és Nowa Huta közötti zöld területen, a Lengyel Repülők Parkjában (Park Lotników Polskich). A park azért kapta ezt a nevet, mert itt volt Krakkó első repülőtere, amely egyben az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legnagyobb katonai légikikötője volt. Rakowicei repülőtérként emlegették, bár ma inkább a másik oldalán található egykori Czyżyny faluról elnevezett városrészhez szokás sorolni. 1914-15-ben Molnár Ferenc haditudósítóként járt Galíciában, ekkor írta beszámolóját a rakowicei repülőtérről.

"A legmagyarabb madár nem a turul. A legmagyarabb madár egy osztrák repülőgép, amelyen két magyar katona ül. [...]
Odahaza folyton siránkozunk, hogy kevés aviatikusunk tengődik, nincs repülőtér, szubvenció, smemi - és most csupa magyar szó itt körülöttem. Nemcsak a bakák magyarok, akik itt gépészkednek, de egyik repülőtiszt a másik után szólal meg magyarul. Meglepően sok a hadseregben a bravúros magyar pilóta és légi megfigyelő. Több, mint hittük."
(Molnár Ferenc: Egy haditudósító emlékei, idézi: Petneki Áron: Krakkó, Budapest, 2001, 192.)

A nowa huta-i acélkohó működése miatt Balicébe áthelyezett repülőtér hangárjaiban 1963-ban hozták létre a Lengyel Repülési Múzeumot. A gyűjteményben a világon egyedülálló, rendkívül ritka első világháborús gépek is találhatók. A Nagy Háború Szárnyai kiállítás a tavalyi centenárium óta furcsa, számomra nem meggyőző, képregényszerű belső térben tekinthető meg, ez azonban mit sem von le a ritkaságok értékéből. A múzeumról rendkívül alapos magyar nyelvű szócikk található a Wikipédián.

Forrás: interia.pl


A parkban található a Városi Műszaki Múzeum Kísérletek kertje részlege is, valamint egy nagy játszótér, amely mind a kisebbek, mind a nagyobbak számára tartogat érdekességeket. Ha kicsikkel jövünk ide, érdemes úgy öltöztetni őket, hogy szükség esetén levehessünk róluk pár réteget, mivel a sötét gumi térkövek nagyon felmelegítik a játszótér felületét.



A park futásra is alkalmas, és talán még az itteni rózsaszín virágú gyümölcsfák sem hullatták még el szirmaikat.

Fotó: Krakkó blog - Michał Bzowski
A legjobb tehát még ezen a hétvégén felkeresnünk a parkot, ha Krakkóban járunk, főleg hogy ragyog a nap, Lengyelországban azonban nem marad sokáig szép az idő - "kockás" az időjárás, ahogy az itteniek mondják, vagyis a meleg napok után mindig jön némi lehűlés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése