Krakkó főtere

Krakkó főtere
Krakkó főtere a Mária-templom tornyából - fotó: Michał Bzowski

2015. június 29., hétfő

EtnoKraków

Pung Ryu Ji Ak (Dél-Korea) - forrás: EtnoKraków
Alig csendesülnek el a Sálom a Szerokán utolsó akkordjai, máris új zenei fesztivál veszi kezdetét Kazimierzben. A rangos krakkói Rozstaje (Keresztutak) népzenei fesztivál idén a 36. alkalommal megrendezett Euroradio Folk Festivalnak ad otthont. A kereszteződés kereszteződésének a neve: EtnoKraków. A szervezők már a múlt héten biztosították a lengyel komolyzenei rádióadó, a 2. műsor hallgatóit, hogy ilyen komoly népzenei és világzenei rendezvény még soha nem volt Lengyelországban.

A magyar internetezőnek persze mindjárt szemet szúr a fellépők listáján látható két piros-fehér-zöld zászlócska. A sziporkázóan szellemes, ötletekkel teli, 21. századi városi népzenét játszó Buda Folk Bandről és a Góbé Zenekarról van szó.


Az egzotikus résztvevők közül a nyitó képen szereplő dél-koreai együttes hívja fel leginkább a figyelmet, amely mind saját programjával, mind a Chopint egyre távolibb országok népviseletébe öltöztető Maria Pomianowskával együtt fellép majd. Az Elefántcsontpartról érkező Manou Gallo Groove Orchestra nevének megfelelően némi "piszkos" hangzást ad a hagyományos afrikai népzenének. A kolumbiai Meridian Brothers őrülten szürreális elektro-latinóját jól visszaadja ez a videó. Az indiai Zakir Hussaint nem kell bemutatni a világzene rajongóinak, aki nem hiszi, járjon utána! Európa térképén különleges helyet foglal el a Kepa Junkera zenekar. Ahogy az alábbi videón is láthatjuk és hallhatjuk, a baszk hagyományokat modern táncos ritmusokkal pörgetik fel!


Közép-Kelet-Európának talán nincs is olyan országa, ahonnan ne érkezne előadó. Az összes fellépőt a fesztivál honlapján, a koncertek pontos időpontját a hivatalos facebook oldalon tekinthetjük meg. Megrázó a halmozottan hátrányos helyzetű, vak és mozgáskorlátozott csehországi roma testvérpár, Martina és František (Ferko) Duda koncertjéről szóló ismertető; róluk sajnos nem találtam videofelvételt, de a szintén krakkóba érkező cseh etnográfus, Janka Belišova szerint rendkívül erős, karizmatikus kisugárzásuk van.

A sok lengyel formáció között szerepelnek klasszikusok is, mint a világhírű Kroke klezmeregyüttes, útkeresők, mint Piotr "Pianohooligan" Orzechowski, aki két éve a Capella Cracoviensisszel jazzesítette Bachot, most a lengyel néptáncot gondolja tovább, némi elkerülhetetlen chopines ízzel. És vannak provokátorok is, mint a Hańba! (Gyalázat!) projekt, amely bizarr kísérletet keretében azt kívánja érzékeltetni, mi lett volna, ha a punkzene nem a 70-es években, Angliában, hanem a fülledt-feszült 30-as évekbeli Lengyelországban tört volna ki. Alábbi "daluk", a Żandarm (Csendőr) Julian Tuwim háború előtti versére készült.



Jó hír, hogy a koncertek egy része ingyenes (Plac Wolnica, Plac Nowy), de a többi is megfizethető: egy-egy koncert ára csupán 15-20 zł, az egyestés bérlet egy színhelyre 40-50 zł. A jegyek elővételben itt vagy a belvárosi turistainformációs irodákban kaphatók. Aki lemarad az élő előadásokról, a Lengyel Rádió közvetítésében hallhatja meg őket (lejátszás emitt, műsor amott).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése