Krakkó főtere

Krakkó főtere
Krakkó főtere a Mária-templom tornyából - fotó: Michał Bzowski

2015. június 14., vasárnap

Life Festival, Oświęcim. Zsidó Kulturális Fesztivál, Krakkó

Beindult a szabadtéri koncertévad. Egy hét múlva kerül sor a Wianki (Koszorúk, Szent Iván-éj) ünnepére, aminek valószínűleg külön bejegyzést fogunk szentelni. A Wianki rendezvényei ingyenesek, az utolsó pillanatban is eldönthetjük, hogy van-e kedvünk részt venni rajta. (Addig is tanulmányozhatjuk az esemény angol nyelvű honlapját.) Van azonban két közeli fesztivál, amikre még lehet elővételben jegyeket kapni, ezért gyorsan ismertetem őket.

A kedden kezdődő oświęcimi Life Festival neve önmagáért beszél. Egy népszerű kereskedelmi rádióadó műsorvezetője alapította azért, hogy szülővárosa ne csupán az auschwitzi koncentrációs táborról legyen ismert. Természetes, hogy a programokat és az előadókat a rasszizmus, az antiszemitizmus és a háború elleni küzdelem jegyében választják meg a szervezők. Az elmúlt két év fellépői között volt Sting, Eric Clapton és a Soundgarden együttes. Idén a mézesmadzagot Manu Chao neve jelenti. A világ leghíresebb antiglobalista zenésze - bár ötven elmúlt már - arról ismert, hogy koncertjein két órán keresztül nyomja a folk-ska-punk-reggae energiát, amiből itt láthatunk némi ízelítőt.


Ma délelőtt még mindig lehetett jegyet venni a koncertre, méghozzá mindössze 55 zł-ért. Akinek van kedve, próbáljon szerencsét itt.

A krakkói Zsidó Kulturális Fesztivál (Festiwal Kultury Żydowskiej) programja napközben előadásokból és szemináriumokból, este koncertekből és partikból áll. Az idei, 25. FKŻ fellépői közül a Klezmatics együttest ajánljuk, amely jún. 30.-án ad koncertet a Tempel Zsinagógában (80/45 zł), majd éjféltől a kultuszhelynek számító Alchemia romkocsma-kávézó-bulihely-és-újabban-vendéglő pincéjében lép fel egy jam session keretében (10 zł). A másik kiemelkedő személyiség Leopold Kozłowski zongorista és zeneszerző, "az utolsó klezmer", aki a háború előtt, zenész családban tanulta a muzsikálást. A teljes árú belépő 150/70 zł, de ki tudja, hány koncertet ad még a 97 (!) éves művész, ezért várhatóan az érdeklődés is nagy lesz a júl. 5.-ei eseményre

A fesztivál hagyományos záróakkordja a Sálom a Szerokán utcabál. A Szeroka, vagyis Széles utca valójában jókora tér Kazimierz városnegyedben, de így is minden évben csordultig megtelik július első szombat estéjén. A fellépők neveit a szervezők egyelőre még nem tették közzé - ha van kedvünk, kövessük figyelemmel a honlapot, ahol a felsoroltak mellett még sok egyéb programot is találunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése