Krakkó főtere

Krakkó főtere
Krakkó főtere a Mária-templom tornyából - fotó: Michał Bzowski

2015. június 16., kedd

Wianki. Krakkói Szent Iván-éj a zene ünnepén


Az év legrövidebb éjszakáján a lengyelek pogány eredetű ünnepet ültek (noc Kupały, sobótka), amelynek más népeknél is ismert indoeurópai rítusai (tűzugrás, párválasztás, erdei séta) és tipikusan szláv elemei is voltak. Ez utóbbiak közé tartozott a koszorúdobás (a wianki név "koszorúkat" jelent). A lányok ilyenkor virágfüzért fontak, amit vízbe dobtak. Ha egy legény kihalászta, hamarosan férjhez mentek, ha a koszorú elúszott, hosszabb ideig kellett várniuk, ha azonban fennakadt vagy elégett, pártában maradtak. A koszorúfonás szokása állítólag Varsóból érkezett Krakkóba a 19. században. A Visztula-parti tűzijáték szokása a II. világháború után honosult meg. A kilencvenes években a Wianki tipikus diákfesztivál volt szabadtéri koncertekkel és rengeteg sörrel, majd egyre kommerszebb formát öltött. Igaz, a szervezők igyekeztek rangos fellépőket találni, az egyik csillag a brit Jamiroquai együttes volt - ám a tömeg lassan elviselhetetlenné vált, a víz felhangosította és messze vitte a koncertek zaját, a füves folyópart igencsak megsínylette az átvonuló cipőtalpak millióit, rossz idő esetén pedig könnyen mocsári szörnnyé válhattak a résztvevők. Valószínűleg ezért tették át az ünnepséget a város több helyszínére, ahol egymással párhuzamosan zajlanak majd a koncertek.

A zene világnapja (jún. 21.) jegyében a Wianki egyre inkább igényes, sokszínű rendezvénnyé válik. Már tavalyelőtt - még a Visztula partján - szerepelt rajta a város rangos régizenei együttese, a Capella Cracoviensis. Idén a zenekar Bach, Telemann és Händel legnépszerűbb darabjait játssza, vagyis "könnyen hallgatható" barokk zenét kapunk életteli, virtuóz előadásban (plac Szczepański, 17.30). A Capellát a Simfonietta Cracovia követi (2010: a Chopin Odyssey, 19.00), majd a pogány rítusokat idéző táncelőadásra kerül sor (Art Color Ballet, WATAHA The Slavic Drummers, Strojone, 20.30), végül 23 órától silent techno buli várja a partiarcokat.

A Főtéren elhelyezett Hard Rock Cafe színpadon lengyel rock-, electro- és popformációkat hallhatunk. A Kis Piactér (Mały Rynek) érdekessége a Qirim krími tatár népi együttes fellépése lesz (17:00), majd ukrán-tatár jazz-folk koncertet hallhatunk (Usain Bekirov Trio, 17.30). Jelenleg mindkét együttes Lvivben működik, fellépésükre Krakkó és Lviv testvérvárosi kapcsolatának húsz éves évfordulója ad alkalmat, aminek apropóján más rendezvények is vannak a városban. De lesz még jazz-színpad a Mária-templom melletti téren (kétlem, hogy nem fog bezavarni a szomszédos Hard Rock Cafe színpad), alternatív koncertek a kazimierzi plac Nowyn, szláv hagyományok a nowa huta-i tónál... a Visztula partján pedig ezúttal tangóestre kerül sor (ul. Powiśle, 20.00), majd hagyományos tűzijáték zárja a rendezvényt (22.30).

A kísérő programok közül érdemes megemlíteni a Szent Iván-napi vásárt (Jarmark Świętojański), ami egyfajta középkori Mesterségek Ünnepe lovagi tornákkal, divat-, tánc- és egyéb bemutatókkal fűszerezve. Mind a standok, mind az árusok és résztvevők ruhái igyekeznek korhű látványt nyújtani; pár éve, amikor mi látogattunk ide, még a fogadóban is szalonnás-aszalt szilvás köleskását, zsíros kenyeret és szűretlen sört lehetett kapni. A riportfilm szerint a tavalyi vásár is hasonló hangulatú volt, ezért idén is ilyesmire számíthatunk.



Wianki - Święto Muzyki, http://www.wianki.krakow.pl/en

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése