Krakkó főtere

Krakkó főtere
Krakkó főtere a Mária-templom tornyából - fotó: Michał Bzowski

2015. június 25., csütörtök

Repülőpiknik - 2015. június 27-28.


Fotó: Krakkó blog - Michał Bzowski

Tíz év óta június utolsó hétvégéjén élettel telik meg a jó öreg - Monarchia-kori - rakowicei repülőtér felszállósávja. Régi masinák és modern hasonmásaik, légi akrobaták és ejtőernyősök mutatják be rajta tudományukat, amelyet konferanszié ismertet értő módon Krakkó aprajának és nagyjának. A felszállósáv mellett, a Lengyel Repülési Múzeum szabadtéri területén hagyományőrző katonai csoportok táboroznak páncéljárművekkel, gulyáságyúkkal, ápolónőkkel és... pin-up girlökkel, a légibemutatók csodálatába belefáradt lurkók pedig az osztrák-magyar hangulatokat is idéző vurstliban frissülhetnek fel.

Prága, Budapest, Lemberg. 121 éves körhinta. Fotó: Krakkó blog

Vurstli a hangároknál. Fotó: Krakkó blog
A XI. Kis-Lengyelországi Repülőpiknik hivatalos programja nincs meg: a pilóták az utolsó pillanatig jelentkeznek, a bizonytalan időjárás pedig a leggondosabban megtervezett eseménysorba is beleszólhat. A piknik honlapján azonban hosszú résztvevőlista szerepel. Innen tudjuk, hogy valószínűleg idén is látni fogjuk Martin Kindernay Repülő Cirkuszát. A cseh formáció I. világháborús gépek másolataival bűvöli el közönségét. Nyitó képünk és az alábbi két fotó is tavalyi légiharcaik szüneteiben készült.

Fotó: Krakkó blog - Michał Bzowski

Fotó: Krakkó blog - Michał Bzowski
Tavaly szintén szerepelt már a zseniális litván légi akrobata, Jurgis Kairys. A Żelazny akrobatacsoport pár napja még ott volt a résztvevők között, mára azonban már eltűnt - kíváncsiak vagyunk, hogy ezek után megjelenik-e a rendezvényen. Nem szeretnék lemaradni a szlovákiai Retro Sky Team fellépéséről sem, mert a Facebook képeik nagyon izgalmasnak tűnnek. Igyekszem megkeresni a héttagú cseh Honved klubot is, amely a Magyar Királyi Honvédség hagyományait eleveníti fel.

A piknikre legjobb villamossal érkezni, mivel a környező utcák és parkolók zsúfolásig megtelnek. Ne felejtsük otthon a távcsövet, a fényképezőgépet és... az esernyőnket (szerencsére bevihető a rendezvény területére).

Fotó: Krakkó blog - Michał Bzowski
XI Małopolski Piknik Lotniczy, Muzeum Lotnictwa Polskiego, sz-v 10 - 18. Jegyárak: 20/10 zł.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése