Krakkó főtere

Krakkó főtere
Krakkó főtere a Mária-templom tornyából - fotó: Michał Bzowski

2015. május 13., szerda

Múzeumok Éjszakája / Schiff és Perényi Katowicében


Mozgalmas hétvége áll előttünk. És ezúttal nem is olyan nagy baj, hogy ismét "kockás" (vagyis szeszélyes) a májusi időjárás, mert beltéri programokról van szó. Illetve csak részben. A Múzeumok Éjszakája ugyanis Krakkóban annyi érdeklődőt vonz, hogy az este héttől hajnali egyig tartó látogatási idő egy részét - ha a főteret választjuk, akkor jelentős részét - valószínűleg a szabad ég alatt, sorban állással fogjuk tölteni.

Forrás: podrozeliterackie.pl
Akit azonban ez nem rettent el a kultúrától, rengeteg érdekességet láthat és hallhat péntek éjszaka.

Az esemény honlapja sajnos csak lengyel nyelven érhető el. A rengeteg ingyenes tárlatvezetés, előadás, koncert, fényjáték és megvilágítás között (az idei rendezvény vezető motívuma a fény) néhány nem mindennapi programot is találunk. Megnyílik például az egyébként csak időszakosan látogatható Barbakan és a Városháza tornya, és a Flórián-kapu körüli falmaradványon is vezetés lesz - ugyanitt kontuszban, vagyis 17. századi nemesi ruhában, illetve városvédő katonák társaságában is fotózkodhatunk. A Lengyel Repülési Múzeumban este 7-kor megnyílik a II. világháború repülészetét bemutató kiállítás, majd hagyományőrző bemutatókra kerül sor (hogy miről is van szó, például I. vagy II. világháborús pilótákról, repülésről-e vagy csak seregszemléről, azt sajnos a múzeum honlapja sem pontosítja). A Nemzeti Múzeum Főépületében (Al. 2 Maja 1.) a kínai iparművészeti kiállítás apropóján harcművészeti bemutatót láthatunk, majd Bruce Lee-ért izgulhatunk A sárkány közbelép vetítésén (19 és 20 órakor). A Néprajzi Múzeumban (Muzeum Etnograficzne im. Seweryna Udzieli, pl. Wolnica 1.) nyolctól tízig táncház lesz, ami korántsem olyan egyértelmű program, mint Magyarországon lenne, itt ugyanis nem volt számottevő táncházmozgalom.

Mindeközben a szomszéd régióban, Sziléziában kezdetét veszi a Katowice Kultura Natura - Metamorfozy zenei fesztivál. A fesztivál programigazgatója Alexander Liebreich, a NOSPR, vagyis a Lengyel Rádió Nemzeti Szimfonikusainak karmestere (a NOSPR új székhelyét már egy korábbi bejegyzésben méltattuk). A rendezvényt Stefano Bollani jazz-zongorista mellett Perényi Miklós és Schiff András neve fémjelzi. A magyar gordonkaművész vasárnap lép fel Haydn, Bach, Schubert és Kurtág műveivel, Schiff pedig jövő szerdán játssza a Goldberg-variációkat. A márciusi magyar-lengyel ünnepi hangverseny után elmondhatom, hogy a lengyel szimfonikusok új koncertterme valóban lenyűgöző akkusztikai élményt ad: a zenekar hangzása ideálisan együtt van, de úgy, hogy minden egyes hangszer külön-külön is hallható. Az online jegyekből már nem sok maradt, tehát az érdeklődés megvan, és a lengyel közönség számára bizonyosan nagy élményt jelent majd a két világhírű magyar művész fellépése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése