Krakkó főtere

Krakkó főtere
Krakkó főtere a Mária-templom tornyából - fotó: Michał Bzowski

2015. május 14., csütörtök

Örökség Napok / Miłosz / Copernicus / Warhol / gender / queer


A hétvégén nemcsak Múzeumok Éjszakájára kerül sor Krakkóban, hanem több más fesztiválra is. A legrangosabb rendezvény a Kis-Lengyelországi Kulturális Örökség Napok, amelynek szervezője a Kis-Lengyelországi Kulturális Intézet. Mind a látnivalók száma, mind az érdeklődés olyan nagy, hogy az esemény már jó ideje két hétvégén kerül megrendezésre, ráadásul minden évben más téma köré csoportosulnak a meglátogatható műemlékek. Az idei Napok vezérmotívuma az idő, amit a plakáton látható, óramutatószerű alak szimbolizál - bár egyik-másik létesítmény elég lazán köthető csak ehhez a fogalomhoz. A vezetések és egyéb programok lengyel nyelvűek, a részvétel általában a csak lengyel nyelvű honlapon történő előzetes rezervációval lehetséges. A programból csak néhány érdekességet emelünk ki - így május 16-17.-én a krakkói Szpitalna utcai pravoszláv templom tekinthető meg, amelyben Jerzy Nowosielski művei láthatók, az Oświęcim melletti Chełmekben pedig a békebeli Bata Cipőgyár és munkástelep nyílik meg az érdeklődők előtt. Május 23-24.-én Krakkóban az egykori csillagvizsgáló és a Füvészkert (Ogród Botaniczny) dolgozói tartanak vezetést a XVIII. század végén alapított kertben és a korábbi palotából átalakított csillagvizsgálóban (ul. Kopernika 27). A Füvészkert egyébként az Örökség Napokon kívül is látogatható tavasztól őszig. Ugyanígy máskor is a látogatók rendelkezésére áll a Jagelló Egyetem legrégebbi épülete, a Collegium Maius, amely régi időmérő eszközei és az udvaron kétóránként működésbe lépő zenélő órajáték miatt került be az idei Örökség Napok programjába.


Ma kezdődött és vasárnap ér véget a Miłosz Festival nevet viselő rangos irodalmi rendezvény. A Nobel-díjas költő élete utolsó tizenegy évét Krakkóban töltötte, ezért érkeznek ide kétévente a lengyel és a külföldi költészet nagyjai. A program gerincét találkozók, beszélgetések és nyilvános viták, költői és zenei estek, közös séták, gyerekprogramok és kiállítások képezik.

Amint véget ér a költészet fesztiválja, megkezdődik a tudományé. A Copernicus Festival címe onnan ered, hogy egykor maga Nikolausz Kopernikusz is a krakkói Akadémia diákja volt. Az idei rendezvény a lángész problémáját boncolgatja, amelyet rendkívül sokszínű programmal próbál közelebb hozni a résztvevőkhöz. Az előadások témája egy lengyel feltaláló és zongorista, Józef Hoffmann alakjától az asztrofizikán át Ronaldo és Messi elsőségének kérdéséig terjed, de lesznek koncertek, gyerekeknek tartott felolvasások és filmek is. A fesztivál honlapja sajnos csak lengyel nyelven érhető el, az "EN" fül dísz rajta csupán.

A Krakkói Modern Művészeti Múzeumban, a MOCAK-ban ma több érdekes kiállítás nyílt. Andy Warhol Tíz XX. századi zsidóportré-ja, a Lengyelország-Izrael-Németország. Auschwitz tapasztalata, a Fényműhely lámpaprototípus-gyűjtemény, a Gender a művészetben kiállítás, valamint Indrė Šerpytytė fotóművész tárlata szeptember végéig tekinthető meg.

Adam Rzepecki: A Lengyel Anya emlékművének terve, 1981. A gender a művészetben kiállítás - forrás: magazynszum.pl
A litván-brit művész képei a Fényképészet Hónapja rendezvénysorozat részekén láthatók, a Gender a művészetben kiállítás pedig a három hétig tartó Queerowy Maj (Queer Május) fesztivál társrendezvénye.

1 megjegyzés: