Krakkó főtere

Krakkó főtere
Krakkó főtere a Mária-templom tornyából - fotó: Michał Bzowski

2015. május 28., csütörtök

Sztárnyár Krakkóban: pop, rock, electro, jazz, cirkusz



Tavaly óta működik Krakkóban a Tauron Arena és az ICE Nemzetközi Kongresszusi Központ, amelyek megfelelő férőhelyet biztosítanak a könnyűzenei koncerteknek és egyéb nagyszabású rendezvényeknek. Itt és más helyeken is több nemzetközi hírű előadóművész lép fel, érdemes hát a nyári és őszi eseményeket egy csokorba szedni.

Két hét múlva, június 8.-án erős lendülettel indítja a szezont a Faith No More, majd a Cirque du Soleil lép fel hatszor egymás után a Quidam c. előadással (jún. 12-14). Július 13.-án ismét rock-klasszikus, Mark Knopfler érkezik az Arenába. Szeptember 29.-én a stadion Eros Ramazzotti egyetlen lengyelországi koncertjének ad otthont, a Foo Fighters rajongók pedig november 9.-én hallgathatják meg ugyanitt az ex-nirvanás Dave Grohlt és csapatát. Az összes koncertre kaphatók még jegyek az Arena honlapján, a Cirque du Soleil előadásaira már csak VIP jegy rendelhető.

Az ICE leginkább a filmzene, a musical és főleg a jazz jegyében szervez koncerteket. Itt kerül sor a krakkói Nyári Jazzfesztivál két legnagyobb koncertjére, ahol a Mike Stern & Didier Lockwood Quartet (júl. 7.), illetve Herbie Hancock (júl. 21.) lép fel. A Krakkói Nyári Jazzfesztivál teljes programja itt található. Kiderül belőle az is, hogy július 5.-én, a nagy hagyományra visszatekintő New Orleans-i Vasárnap jegyében a Mały Ryneken Michał Urbaniak, július 18.-án, a Krakkói Jazzéjszakán pedig a főtéren két másik híres jazz-zenész, Wojciech Karolak és Jan Ptaszyn Wróblewski fog zenélni. Mindkét koncert ingyenes, ám mi némileg szkeptikusak vagyunk azt illetően, hogy a Kis Piactéren el fog-e férni az összes érdeklődő.

A frisebb hangzások rajongóinak ajánljuk a Kraków Live Festivalt (aug. 20-22). A Błonia mezőn megrendezett szabadtéri fesztiválon több angol rockformáció is fellép (Foals, Wild Beasts, The Maccabees), de eljön az amerikai szintpop Future Islands, a kanadai posztpunk Viet Cong, az izlandi-amerikai Low Roar, valamint Az éhezők viadala soundtrackjének egy részét jegyző dán MØ (Karen Marie Ørsted) is. A fesztiválra itt vásárolhatunk egy- ill. háromnapos jegyeket.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése