Krakkó főtere

Krakkó főtere
Krakkó főtere a Mária-templom tornyából - fotó: Michał Bzowski

2015. május 5., kedd

Juwenalia

Forrás: modnykrakow.pl


Ha a héten embernagyságú méheket, gigantikus szurival felszerelt ápolónőket, vikingeket vagy zombikat pillantunk meg Krakkóban, illetve ha a központban hirtelen leáll a forgalom, ne pánikoljunk: csupán diákünnepségről van szó. Krakkó egyetemváros, felsőoktatási intézményei jelenleg összesen kb. kétszázezer hallgatóval büszkélkedhetnek. És ugyan melyik egyetemista nem akar legalább egyszer részt venni az évszázadok óta megrendezett hagyományos májusi diákünnepségeken? A legnagyobb ilyen fesztivált természetesen a 651 éves Jagelló Egyetem rendezi. Az ünnepségsorozat legfontosabb, szimbolikus pillanatára péntek délben kerül sor, amikor Krakkó polgármestere a főtéren átadja a színes maskarákba öltözött diákok képviselőinek a város kulcsait - vagyis ők veszik át az uralmat ezen az igencsak hosszúra nyúlt hétvégén. A koncertsorozat ugyanis már ma kezdetét veszi. Minden este legalább egy rendkívül népszerű énekes vagy formáció lép fel. A legnagyobb hangsúlyt idén a reggae kapja: eljön a Vavamuffin, a Maleo Reggae Rockers, Marika, a reggae lengyel nagyasszonya, valamint az utóbbi évek felfedezettje, a 24 éves Kamil Bednarek.

Bednarek megreggaezte a hetvenes évekbeli énekes és dalszerző, Marek Grechuta leghíresebb művét.
A feldolgozás belekerült Andrzej Wajda Wałęsa - A remény embere c. alkotásának filmzenéjébe

A Żaczek kollégium melletti téren ezenkívül hallhatunk még szerethető popénekesnőket (Ania Dąbrowska, Monika Brodka), ukrán ihletésű ska-folkot (Enej) vagy jazzel tűzdelt értelmiségi hiphopot (Fisz és Emade, a legendás VooVoo etnorock együttes frontemberének két fia, a rapper és a DJ közös projektje).

A Bányászati és Kohászati Akadémia (AGH), amely jórészt már csak nevében foglalkozik a nehéziparral, valójában rendkívül sikeres mérnöki és informatikai főiskola, ugyanezen a héten tartja a maga ünnepségét a Diákvárosként ismert kollégiumnegyedben (ul. Piastowska és környéke), ahol homokkal felszórt "strandon" tartják majd a szabadtéri koncerteket. A jövő hétvégén pedig a Műszaki Egyetem, vagyis a Politechnika rendez fesztivált Czyżynyben, az egykori krakkói repülőtér területén (Czyżynalia). Nagy nyugalomra tehát ne számítsunk a városban, de kívüle sem - beindult a kirándulószezon, ezért a Krakkó melletti karsztvölgyekben és a távolabbi hegyekben: a Beszkidekben, a Gorcéban, a Pieninekben és a Tátrában is számtalan turistával fogunk találkozni.

Juwenalia, máj. 5-10., http://www.juwenalia.krakow.pl/index.html#about
Juwenalia AGH, http://www.juwenalia.agh.edu.pl/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése